Sanatatea este starea organismului datorita proceselor fizico-chimice ale vietii dasfasurate in mod normal . Pentru mentinerea sanatatii sunt necesare alimentele care sunt substante care introduse in organism contribuie la cresterea celulei la mentinerea ei in stare de functionare specifica si la furnizarea energiei necesare activitatii zilnice ( proteinele au rol plastic, iar zaharurile si grasimile , rol energetic ). Cand mecanismul fizico-chimic al vietii se deregleaza, apare starea anormala-patologica-sau boala. Aducerea organismului la starea fiziologica normala se face administrandu-se , dupa sfatul medicului, medicamente.

 

Pentru prevenirea si tratamentul bolilor se utilizeaza metode si mijloace variate , numite remedii, farmacia fiind cunoscuta, in trecut, ca „stiinta remediilor”.

Remedii sunt considerate toate mijloacele capabile sa actioneze favorabil organismului , producand vindecarea sau prevenirea unei boli; ele pot fi grupate in:

•Remedii fizice: diferiti agenti fizici utilizati pentru combaterea anumitor stari morbide, astfel sunt razele solare , caldura , razele ultraviolete, ultrasunetele, razele X , curentul electric de diferite tensiuni, tratamente balneoterapeutice.

•Remedii psihice : sugestia, hipnotismul, „trainingul-autogen” (antrenament).

•Remedii chimice (cele mai utilizate) cunoscute sub denumirea de medicamente , forme farmaceutice care se administreaza bolnavului pe diferite cai: generale ( sau sistemica) si locala ( sau topica ).

 Utilizarea remediilor terapeutice ce provin din plante medicinale a cunoscut in ultimul deceniu o crestere deosebita in cadrul populatiei de pe intreg globul in special datorita toxicitatii minime a acestor produse asupra organismului. 

 

Medicamentul este o substanţă naturală sau sintetică folosită în practica medicală pentru prevenirea, ameliorarea sau vindecarea bolilor. Sunt considerate medicamente şi substanţele folosite pentru investigaţii de diagnostic. Medicamentul va fi administrat bolnavului numai de către cadrele medicalele specializate, iar formularea terapiei medicamentoase trebuie să îndeplinească anumite condiţii, si anume: substanţa medicamentoasă să aibă drept efect vindecarea bolnavului, iar administrarea să fie făcută ţinându¬-se seama de vârsta şi sexul pacientului.

Dupa O.M.S. ( abreviere de la fr. Organisation Mondiale de la Sante) sau W.H.O. ( abrev. De la eng. World Health Organization) , medicament este este orice substanta sau asociere de substante care modifica un proces fiziologic sau patologic, in beneficiul celui care-l foloseste sau orice substanta sau combinatie de substante care poate fi administrata la om sau animale in vederea stabilirii unui diagnostioc sau a restaurarii, corectarii sau modificarii functiilor fiziologice.

Medicamentele sunt constituite din substante , ingrediente sau componente . Bolnavilor li se administreaza mai rar o singura substanta , in general fiind asociate mai multe substante.

Substantele utilizate in scop farmaceutic se mai numesc substante farmaceutice, sau materii prime farmaceutice, al doilea termen fiind frecvent utilizat in industria de  medicamente; ele sunt de origine diferita : naturale  ( minerale, vegetale, animale), de semisinteza sau de sinteza.

Medicamentele sunt preparate care se administreaza pentru a vindeca sau a preveni o stare patologica, la prepararea lor folosindu-se substante farmaceutice.

Substantele farmaceutice sau materiile prime farmaceutice sunt toate produsele de origine minerala, animala, vegetala, de etractie sau de sinteza , care corespund conditiilor de puritate prevazute de farmacopee, standarde de stat sau alte norme interne si care pot fi prelucrate sub forma de medicamente . Prelucrarea se face prin intermediul operatiunii farmaceutice se mai numesc si materii prime farmaceutice .

In vederea obtinerii unui medicament , materiile prime sunt transformate prin intermediul operatiunilor farmaceutice fizice , chimice sau bio-chimice intr-o forma farmaceutica, putand fi administrata bolnavului ; rareori se administreaza ca atare , neprelucrate .

Materiile prime se impart in trei categorii:

•Substante medicamentoase, care prezinta o actiune determinata asupra organismului, numita actiune farmacologica (efect terapeutic).

•Substante auxiliare, inerte din punct de vedere farmacologic ( deci fara actiune terapeutica) , avand rolul de a transforma substanta medicamentoasa in forma farmaceutica si a o transporta la locul de actiune.

•Materiale si recipiente de conditionare-ambalare , care servesc la inchiderea formei farmaceutice intr-un recipient , asigurand astfel protectia , stabiliatea si eficacitatea, pana in momentul utilizarii, facilitatea de administrare si informare asupra medicamentului.

Operatiile farmaceutice sunt toate operatiile la care se recurge pentru a transforma substanteke farmaceutice in medicamente. Aceste operatii pot fi fizice, chimice sau bio-chimice . Unele operatii farmaceutice au un caracter general , cum ar fi cantarirea , pulverizarea, dizolvarea , filtrarea, etc. ; nu au un caracter specific farmaceutic si se numesc operatii generale. Astfel , farmacia aplica modul de lucru si aparatura folosite si in alte ramuri industriale , cum ar fi operatiuniile de pulverizare , uscare , distilare etc. Unele operatii folosite au insa un caracter farmaceutic specific, legat de anumite forme , cum sunt operatiile de modelare la prepararea pilulelor , a supozitoarelor , tehnica prepararii medicamentelor injectabile etc. In majoritatea medicamentelor sunt necesare doua sau mai multe operatii farmaceutice.

 Calea de la materiile prime pana la medicament urmeaza o succesiune de operatii farmaceutice care constituie fluxul tehnologic de fabricare specific fiecarei forme farmaceutice. Astfel medicamentul este rezultatul unui proces tehnologic complex in care substantele medicamentoase sunt transformate cu ajutorul substantelor auxiliare adecvate prin operatii farmaceutice in forma farmaceutica corestpunzatoare care este introdusa intr-un recipient de conditionare si ambalaj specific: 

-solutii, siropuri, supozitoare , etc.

Deci medicamentul este definit ca produs medicamentos , preparat medicamentos , forma farmaceutica sau forma farmaceutica dozata. Forma farmaceutica reprezinta starea fizica lichida, semisolida sau solida sub care una sau mai multe substante medicamentoase si substante auxiliare sunt supuse unor operatii farmaceutice prin care sunt transformate in medicament , la care se adauga recipientele de conditionare primara si secundara ( ambalajul) pentru a conferi acestuia o prezentare adaptaat unei boli , o buna toleranta si stabilitate , facilitate la administrare cat si complianta.

Pentru a-si atinge scopul medicamentele trebuie sa indeplineasca alaturi de proprietatile legate de complozitia lor o serie de conditii si anume : resorbtia si elimenarea din organism sa fie statisfacatoare si modul de administrare sa fie potrivit scopului urmarit . Pentru ca o substanta sa actioneze si sa fie resorbita de organism ea trebuie sa fie solubila. Substantele insolubile sunt relativ inactive. 

Ca un medicament sa poata actiona el trebuie sa intre in circuitul sanguin , sa nu fie prea repede transformat sau eliminat din organism dar nici sa nu se elimine prea incet , putand produce astfel fenomene de cumulare toxica. Pentru a intarzia eliminarea unor substanta active din organism si ale prelungi actiunea se poate inlocui dizolvantul, modifica modul de administrare, schimba forma farmaceutica sau transforma molecula respectiva.

Factorul cel mai important care influenteaza actiunea unui medicament este calea de administrare care poate conditiona, dupa caz,