Terminologie

 

Osteoatrita=inflamatie a articulatiilor; termen general care include peste 100 de afectiuni care afecteaza forte multe persoane de orice varsta,si care se manifesta prin durere,inflamatie si limitarea miscarilor.

Artroza=alterare distructiva a cartilagiilor sau fibrocartilagiilor articulare, de natura degenerativa,denotand un fel de inbatranire prematura.

Reumatism=termen vag atribuit unui grup de afectiuni,acute sau cronice,de cauze diverse,afectand de obicei articulatiile.In linbaj medical,se foloseste numai insotit de un calificativ(reumatism inflamator,r. articular,r.degenerativ,etc.)

Sinonime:osteoartita degenerativa,artroza,reumatism degenerativ.

Oricine sufera de dureri articulare din cand in cand. Cei care au reumatism degenerativ sufera insa aproape zilnic,iar pe 

termen lung pot prezenta deformari articulare invalidante.Boala afecteaza 85% din cei peste 70 de ani.

 

Portretul robot al bolnavului de artroza:

 

•Femeie(mai rar barbat) cu varsta peste 40 ani;

•Exces ponderal sau obezitate timp de multi ani;

•Munca fizica solicitanta,in conditii grele sau sport de perfomanta;

•Antecedente familiale de artroza sau personale de boli articulatii

•,,semnalmente’’ locale

 

•durere-simptomul care apare primul.Uneori este foarte ascutita.Apare la incercarea de folosire a articulatiei,mai ales daca se exagereaza sau dupa o pauza mai lunga.Durerea poate disparea daca nu se folosestea articulatia.Uneori iradiaza in alte regiuni.

•Rigiditate-apare dimineata dupa repaus.Dispare dupa1-2 min de miscare.Rareori determina pierderea completa a libertatii de miscare in articulatia afectata.

•Limitarea miscarilor-devine dificila efectuarea unor miscari cum ar fi deschiderea capacului unui borcan,curatarea fructelor de coaja,incheierea nasturilor.

•Uneori semne de inflamatie(tumefactie,roseata,cresterea temperaturii locale,durere).Inflamatia este mai caracteristica reumatismului acut si artritelor,dar poate sa apara si in artroza datorita inflamatiei consecutive suprasolicitarii articulatiei.

   Uneori simptomele artrozei sunt usoare si boala poate fi descoperita intamplator cu ocazia unui examen radiologic.

 

Cauza

Artroza este o suferinta a cartilagiului articular.Aceasta este un tesut elastic care acopera extremitatile oaselor din articulatii.In mod normal suprafata acestor cartilagii este foarte neteda,facilitand mobilitatea articulara si absorbind totodata socurile.Acest lucru este deosebit de important la nivelul articulatiilormari,care suporta greutatea corpului,cum sunt cele de la picioare si articulatiile coloanei vertebrale.Pe masura ce atroza progreseaza,suprafata cartilagiilor si osului de dedesubt devine neregulata,apar excrescente osoase.Consecinta este imposibilitatea culisarii fine a suprafetelor articulare care in schimb se freaca intre ele,mai ales cu ocazia miscarilor solicitante.

Cele mai afectate articulatii sunt articulatiile temporo-mandibulare,ale umerilor,cotului,incheieturi pumnului,gleznelor si genunchilor.

 

 

 

 

 

Remedii simple

 

Aplicatii calde si reci

Compresele reci sunt foarte eficiente pentru reducerea senzatiei de durere in primele zile ale reactivarii.

 

Alimentatia sanatoasa 

Desi exista multe mituri legate de alimente sau ceaiuri care vindeca artroza, cea mai echilibrata recomandare este sa se consume o dieta variata,bazata pe produse de origine vegetal bogata in fibre si saraca in grasimi.

 

Protejarea articularitatilor

Lucruri aprent minore pot reduce semnificativ solicitarea exercitata asupra articularitatilor.

Miscarea nu este contraindicata in artroza-de fapt este esentiala pentru mentinerea fortei fizice si indepententei personale4.Trebuie inca alese forme de miscare care sa nu uzeze si mai mult articulatiile-cum sunt purtarea de greutati,alergarea,sariturikle,etc.Cele mai indicate sunt inotul,ciclismul,mersul pe jos si exercitile de flexibilitate..

 

 

Ttratamentul medicamentos

Exista mai multe medicamente simptomatice care se pot  folosi in artroza.Trebuie subliniat ca ele nu vindeca boala si au efectele secundare,de aceea trebuie folosite cu prudenta.

•Anti-inflamatorii nesterodieni-reduc durerea si inflamatia

•Acetaminofen-eficient contra durerii,dar nu are efect anti-inflamator

Anti-inflamatoriile steroidice sunt contraindicate datorita efectelor secundare.

Regula de aur este folosirea medicamentelor numai dupa epuizarea celorlalte masuri.