In zilele noastre, se vorbeste tot mai mult despre importanta unei alimentatii bogate in lactate, fructe si legume proaspete pentru un aport optim de vitamine si minerale. Ce inseamna sa asiguram organismului necesarul de minerale? 

 

Schimbarile de mediu si insasi viata de zi cu zi reorienteaza modul in care ne alimentam, intr-un ritm din ce in ce mai alert. Auzim ca un anumit mineral ajuta la mentinerea tonusului, altul in dietele de slabit si asa mai departe. Dar stim noi oare ce sunt mineralele si de ce sunt ele asa importante pentru sanatate? 

 

Va prezentam cateva aspecte definitorii ale celor mai importante minerale pentru organism: unde le gasim, sub ce forma si cum ne pot ajuta administrate mai ales sub forma de complex, si nu izolat.

 

In primul rand, mineralele sunt cerute de organismul uman pentru asigurarea functionarii aparatelor si sistemelor sale, in: 

 

• procesele metabolice si balanta electrolitica 

• structura scheletica, cresterea si dezvoltarea organismului

• tonusul muscular si activitatea sistemului enzimatic 

• intarirea sistemului imunitar

• transferul energetic si metabolismul carbohidratilor

• balanta acid-baza

• sinteza proteinelor si compozitia aminoacizilor esentiali

• asigurarea functiei de reproducere si a starii generale de sanatate

 

Care este sursa mineralelor?

 

Mineralele sunt substante anorganice. Acest lucru inseamna ca provin din roci si soluri. Vegetalele absorb minerale pentru o buna dezvoltare, cresc si sunt apoi digerate de animale pentru hrana zilnica .Mineralele impreuna cu vitaminele asigura supravietuirea tuturor fiintelor de pe pamant. Unele minerale sunt cerute de organism in cantitati infime, numite oligoelemente (ex. Zn, I, Se, Cu) iar altele in cantitati mai mari – denumite minerale principale printre care: Ca, Mg, Fe, Na, K si P. 

 

Cum actioneaza mineralele?

 

Intrucat mineralele ca elementele nutritive contribuie la mentinerea sanatatii, un regim lipsit de unul dintre ele influenteaza felul in care corpul le foloseste pe celelalte. Este foarte important sa intelegem ca 

 

-1-

un mineral (principal sau oligoelement) nu poate fi 

folosit optim de catre organism decat in prezenta unor minerale complementare. Fiecare element are nevoie de suportul «suratelor» sale intr-o formula de dependenta evidentiata de diagrama mineralelor. 

 

 ZINCUL SI EFECTELE SALE 

 

Cu totii avem lipsa de Zinc in organism, insa lipsa lui nu este resimtita puternic ca si la Calciu, deoarece este un microelement ce se afla in cantitate foarte mica in organism, fiind distribuit din varful unghiilor, pana in varful firelor de par, spre deosebire de Calciu, care este un macroelement si a carui lipsa o resimtim puternic si imediat. Lipsa zincului genereaza nenumarate boli.

• Zincul are o activitate vasta si extrem de importanta in organismul nostru:

 1. Participand la sinteza si metabolismul enzimelor, multiplica numarul lor in organism. Zincul activeaza peste 200 de enzime din sistemul enzimatic, care odata pus in functiune, actioneaza si asupra celorlalte sisteme din organism, activandu-le si mentinandu-le in functiune, ceea ce il face sa fie un real catalizator de vitalitate, iar daca Zincul ar dispare din organism, atunci organele nu ar mai functiona.

Consumand Zinc, veti constata rapid, ca aveti o vitalitate cu mult mai buna.

 2. Stimuleaza regenerarea tesuturilor ajutand la proliferarea celulara, prin activarea si divizarea, mai ales a tesuturilor deteriorate, tesuturilor conjunctive ale ochilor, nasului si cavitatatii bucale. Inflamarea cavitatii bucale provoaca pe timpul mesei mari dureri. Acestea sunt simtomele neplacute ale stomatitei. Am un prieten care avea stomatita ulceroasa de 30 de ani si nu se putea vindeca. Chiar ii curgeau lacrimile de durere, in timpul mesei. Chiar din a 3-a zi dupa ce a inceput sa consume Biozinc, Spirulina si Biocalciu nutritiv s-a simt cu mult mai bine si nu a mai lacrimat in timpul mesei. A continuat sa consume aceste produse si au trecut 3 ani de atunci iar bola nu a recidivat. Sunt multe persoane care au aceasta bola. Si celor care au 

 

-2-

rani, li se poate recomanda Biozinc pentru a se recupera mai usor.

3. Zincul impiedica atrofierea Timusului, glanda care este considerata un organ imunitar. In spatele sternului, median stanga, este ca o conducta in care se afla esofagul, traheea, nervii si vase sangvine, iar Timusul se afla chiar in mijlocul lor. In perioada in care am fost sugari, Timusul era mare cat o nuca insa odata cu inaintarea in varsta, glanda se atrofiaza, astfel incat la varsta de 60-70 de ani ea aproape ca nu mai exista. La un examen radiologic, puteti vedea pe aceea radiografie ca in locul Timusului a ramas doar o “umbra”. Cu cat omul e afectat de mai multe boli cronice cu atat Timusul se atrofiaza mai repede si cu cat se atrofiaza mai mult cu atat ne imbolnavim mai usor. Aceasta este si cauza pentru care imbatranim - ne scade imunitatea, devenind aproape nula. Daca tratam un copil care a racit, el se va vindeca destul de repede, dar daca se intampla sa raceasca un om in varsta, este destul de greu sa il vindecam, chiar si cu medicamente. Multe reviste medicale spun ca rata mortalitatii oamenilor in varsta de peste 70 de ani, este de 70 de ori mai mare decat la copiilor de 10 ani. Si aceasta deoarece in timp, sistemul imunitar se uzeaza. De aceea glanda Timus este foarte importanta.

Zinc-ul este ca un antrenor pentru celulele imunitare, pe care le intareste si le sporieste numarul. Daca noi consumam Zinc, nu numai ca ne vindecam de unele boli dar cel mai important este ca astfel impiedicam atrofierea Timusului, care cu cat se atrofiaza mai incet cu atat este mai bine pentru organismul nostru, care va imbatrani mai lent. Este necesar sa cunoasteti produsele TIANSHI, doarece ele va ajuta sa va mentineti sanatatea si tineretea.

 4. Zincul stimuleaza digestia, asimilarea si are un rol important in metabolismul intestinelor si colonului. In domeniul clinic m-am intalnit cu multe cazuri in care anumite persoane aveau probleme cu digestia sau nu aveau pofta de mancare si carora li s-a administrat Zinc, efectele aparand foarte rapid. Am un prieten care in trecut a avut osteoporoza intr-o faza grava si pe langa aceasta, toate functiile organelor interne erau slabite, cel mai slabit fiind sistemul digestiv. Arata la 40 de ani ca un om batran. Avea o stare fizica foarte proasta deoarece nu putea sa mance decat o chifla de mango si sa bea doar un castron de lapte de soia, aceasta fiind masa lui pe o zi, masa unui adult. Nu putea sa manance orez fiert sau taitei, pentru ca il durea stomacul. Se stie ca taiteii, prin procesare sunt mai cocentrati si de