*SINONIMELE- sunt cuvinte cu forma diferita si inteles identic sau aproximativ identic:

- sinonime totale (forma diferita si inteles identic): destin=soarta, epic=narativ, a muri=a deceda, sud=miazazi, desigur=negresit. Pot fi inlocuite in orice context.

-sinonime partiale(inteles aproximativ identic): pofta=dorinta, a placea= a angrea, mut=tacut, grozav=teribil, a elibera= a degaja. Acestea sunt de regula cuvinte polisemantice.

-sinonime aproximative: potop=multime, iubire=arsita, dor=durere, stea=soarta, a adormi=a muri, smoala= intuneric.

          Sunt obisnuite in texte literare, avand sensuri metaforice:

-sinonime frazeologice(exprimate prin mai multe cuvinte ce formeaza locutiuni):a-si da duhul=a trece in lumea celor drepti, a da in  vileag=a da de gol, a da bir cu fugitii=a lua la sanatoasa,, de incredere= de buna credinta, de buna seama= fara doar si poate.

*ANTONIME- covinte cu sens opus( si forma diferita) : afirmativ#negativ, dragoste#ura, a iesi#a intra, departe# aproape, tot#nimic.

*PARONIME-cuvinte cu forma aproape identical si inteles diferit; de cele mai multe ori difera printr-un sunet sau doua si pot fi confundate sub aspect lexical: vedeta~vendeta, statuar~ statutar, coralier~ coralifer, a emite~ a omite, dihanie~dihonie, monah~ monarh.

*OMONIME-cuvinte cu aceiasi forma si intelesuri total diferite:rac (animal acvatic, cancer), rug( foc, mur), a acorda( a oferi, a acorda un instrument musical), s,ah( sport al mintii, rege al Iranului), rom ( bautura alcoolica, tigan-rrom), liliac( planta, mamifer).

-omofone- cuvinte care se pronunta la fel: iris(planta, membrana colorata circular a ochiului), stationar(nava de lupta, spital, constant), a amenda( a sanctiona, a imbunatati).

-omografe-cuvinte care se scriu la fel dar se pronunta altfel: compAnie-companIe, bArem-barEm, comEdie- comedIe, imObil-imobIl,mosaic-mozaIc.

*CUVINTE POLISEMANTICE-  sunt cuvinte care au mai multe sensuri, situatieverificabila in contexte: foc( flacara, arsita, incendiu, entuziasm, razboi, impuscatura), a da( a oferi, a inmana, a darui, a dona, a sacrifica), salbatic(  nedomesticit, vijelios, crud, nedestelenit, cumplit).