loading...

Liviu Rebreanu-Răscoala

 

*Se mişcă ţara*

 

Capitolul I : „Răsăritul”

1.În drum spre Bucureşti, cu trenul, Ilie Rogojianu, arendaşul moşiei Olena Dolj, se întâlneşte cu Simion Modreanu, director al Ministerului de Interne, linguşându-se, sperând că atunci când va avea nevoie de el, îl va ajuta. Tot în acel compartiment era şi Grigore Iuga, care a făcut cunoştiinţă cu arendaşul, acesta cunoscându-l pe tatăl său, care avea 7000 de pogoane de pământ în Argeş, aproape de Teleorman. Trenul a ajuns la destinaţie, arendaşul a chemat un hamal şi o birjă. Grigore Iuga aştepta ca toată lumea să se dea jos din tren, apoi a luat o birjă spre calea Griviţei, apoi spre casa lui, pe strada Argintari.

2.Când a ajuns la casa lui, servitorii l-au aşteptat cu un străin la poartă. Era Titu Herdelea, care venise în Bucureşti, pentru a apela la cumnatul lui Grigore Iuga, care era deputat(Gogu Ionescu), pe care l-a întâlnit pentru prima dată la Sângeorz şi i-a promis că îi va face rost de un post de gazetar. Grigore Iuga l-a invitat în casă, i-a arătat gospodăria, l-a invitat la masă, a refuzat pentru că era aşteptat la Gavrilaş, de baştină din Amaradia şi care îl cunoştea foarte bine pe învăţătorul Herdelea. 

3.Titu a fost invitat la masă, la ora opt, în strada Academiei, la Enache. S-a dus la gazda lui, apoi a luat masa la Gavrilaş, agent secret în poliţia capitalei, care se ocupa cu controlul hotelurilor. A cunoscut-o pe Marioara, fata lui Gavrilaş, elevă la şcoala profesională. Aceasta i-a spus că nu e prea bună la limba română, şi Titu s-a oferit să o mediteze. După masă, s-a dus la  gazda lui, Elena Alexandrescu, care avea o fiică Mimi, căsătorită cu Vasile Popescu, un doctor în Piteşti, iar doamna trăia cu Jean Ionescu, copist la interne. Titu i-a spus că este invitat în oraş de către Iuga, la Enache, iar doamna şi-a adus aminte de timpurile pe când ea mergea cu soţul ei la Enache şi luau masa.  A venit factorul cu o scrisoare de la părinţii lui din Amaradia, spunând că vor face nunta Ghighiţei cu învăţătorul Zăgreanu şi că neapărat trebuie să fie şi el prezent. Învăţătorul i-a cerut să scrie şi ceva pentru „Tribuna Bistriţei”, căci redactorul publicaţiei, aşteaptă articolul despre serbările Astrei. Titu a fost cuprins de emoţie, a vrut să scrie reply-ul la scrisoare, dar nu a găsit hârtie, şi şi-a dat seama că e în întârziere. A plecat la Enache.

4.A luat masa cu Grigore Iuga. La masă erau invitaţi avocatul Baloleanu, Constantin Dumescu, directorul Băncii Române. Toţi vorbeau despre problema socială, a ţăranilor. Spuneau că ţăranii nu au pământ şi jugul este foarte greu, ţăranii trebuie împrorpietăriţi, altfel îşi vor face singuri dreptate. Grigore spuse că sunt şi  arendaşi drepţi şi proprietari, care au grijă de ţărani(cum ar fi tatăl său), alţii au luat abuziv pământurile de la ţărani. În discuţie a intervenit şi Ilie Rogojianu, care era întâmplător acolo, spuse că arendaşul are multe pe cap, el trebuie să plătească ţăranii, pe boieri şi abia le mai rămâne de mâncare. Arendaşul a avut un rol important în agricultură, a introdus maşini, a făcut din terenuri impracticabile, terenuri agricole, a ridicat nivelul exploatării agricole. Iuga spunea că pătura arendaşilor a luat amploare,(intermediar în lucrul pământului) şi de aceea ţara se confruntă cu probleme sociale. Văzând că discuţia degenerează, Iuga a schimbat subiectul, a vorbit de recoltă. Dumescu i-a promis lui Titu un post de funcţionar la bancă. Baloleanu să nu se lase mai prejos, i-a spus că va găsi un post la gazeta „Universul”, cu a cărui redactor era el prieten, deoarece a apelat de multe ori la el. Titu trebuia doar să treacă de la el să-i amintească să vorbească cu redactorul. 

5.Grigore Iuga s-a întors acasă, a aruncat o privire asupra pozei Nadinei, care era plecată în străinătate, la Paris. Se gândea la afacerile pe care le avea de făcut, poliţa de achitat lui, la bancă lui Dumescu, de un negustor străin, dar cum preţul la grâu a scăzut, datorită recoltei muscalilor, acesta a întârziat cu plata. Se gândea că şi el are datorii la bancă, a împrumutat bani pentru a construi conacul cel nou de la Amara, care nu s-a amortizat nici  pe jumătate. 

6.A doua zi, Grigore a rezolvat cu bine toate afacerile. L-a dus pe Titu cu el la masă la familia Predeleanu, capul familei era Victor Predeleanu, mama lui locuia împreună cu sora lui, Elena, în Craiova. Era însurat cu Tecla Postelnicu, sora lui Nicolae Postelnicu, preşedintele curţii de apel Craiova. Sora lui Tecla, Olga, nu era căsătorită şi aştepta iubirea adevărată. 

7.Titu a mers la doamna Alexandrescu, să i-o prezinte pe fiica ei, Mimi. A plecat apoi la Medelson, pantofarul din curte, să-şi repare un pantof. La acesta erau Tănase,  Mişu şi Petre Petre, un soldat, originar din Argeş. Toţi vorbeau despre problema ţărănească, Mişu spunea că ţăranii o duc bine la ţară, să nu se plângă, să se dea mai multă importanţă orăşenilor, care o duc greu. 

 

Capitolul II:”Pământurile”

1.Titu pleacă cu Grigore Iuga la Amara. Ajung la gara Burdea, acolo i-a aşteptat o brişcă, să-i ducă la destinaţie. Pe drum, Iuga i-a arătat lui Titu toate moşiile, i-a explicat care a cui e, (i-a descris zona). Au trecut prin Vlăduţa, Babaroaga, Vaideei, Amara. Titu l-a întrebat pe Grigore Iuga unde sunt pământurile ţăranilor, căci ale boierilor sunt foarte multe. Iuga a tresărit şi i-a explicat că ţăranii nu prea au pământ, aceata este problema socială. 

2.Au mers la Miron Iuga, care l-a primit pe Titu făcându-l laş că a părăsit ţara de unde a venit, care era sub dominaţie. A venit Cosma Buruiană şi s-a plâns că a fost jefuit, i-a lipsit o jumătate de vagon de porumb. Miron Iuga era dezamăgit. 

3.Titu s-a dus în camera lui, s-a dus la învăţătorul din sat, Dragoş, care s-a plâns că problema ţărănească se agravează pe zi ce trece. 

4.Primarul a fost avertizat de Miron, că, dacă nu va prinde în scurt timp hoţii, o va păţi rău de tot. Acesta a fugit repede la jandarmerie, unde stătea Silvestru Boiangiu, căpitanul jandarmilor. Acesta a făcut anchetă, a căuatat hoţii prin împrejurimi, şi anume: Amara, Vaideei şi Lespezi. A chemat câţiva ţărani şi a început să-i bată, să recunoască ce au făcut. Toţi spuneau că sunt nevinovaţi. 

5.Titu se simţea stânjenit când auzea că de fapt boierii erau cauza problemei, mai ales că el era prietenul boerilor. Au venit la învăţător nişte ţărani care i-au spus să meargă la Jandarmerie doarece căpitanul bate tot satul.  L-au vizitat pe părintele Nicodim, care avea un fiu,  şi el prot în Gorj, doearece Miron nu l-a acceptat în Amara. Trăia cu speranţa că îl va avea pe fiul ei aproape de el. Titu a aflat că Miron Iuga nu era iubit prin rţndul ţăranilor. 

6.Primarul a început să-i interogheze pe alţi pândari, Buruiană i-a spus să nu se grăbească, că va da declaraţie că nu are nici o pretenţie de despăgubire, şi să lase în pace satul. Primarul Ioan Pravilă i-a reproşat că nu trebuia să vorbească cu bătrânul Iuga, deoarece acesta exagerează totul şi are o influenţă foarte mare prim judeţ, şi nu numai. Boiangiu nu a lăsat-o mai moale, din potrivă, l-a chemat pe Chiriţă Dumitru să-l ajute la întocmirea unor liste cu sătenii satelor pentru a-i chema la interogatoriu. Alţi oameni aştepatau ăn curte să fie audiaţi, Pantelimon Văduva a venit să spună că ţăranii nu au făcut nimic, a fost luat la bătaie de jandarmi, toţi cei adunaţi au fugit. 

7.Grigore Iuga l-a luat pe Titu la Ruginoasa să-i arate satul construit de tatăl său, bătrânul boier. A venit Dragoş la Iuga să-i spună ce se întâmplă prin sat, a plecat imediat la primărie şi la jandarmerie şi a poruncit să se oprească bătăile. Miron Iuga l-a certat că a trecut peste cuvântul său. 

 

Capitolul III:”Flămânzii”

1.Primarul Pravilă l-a întâlnit ascuns pe tânărul Iuga şi i-a spus că nu se pot găsi hoţii, deoarece  ancheta a scos la iveală faptul că nici nu a fost furt. Chiar Cosma Buruină a recunoscut acest lucru, s-a pripit cu plângerea. Primarul i-a spus să-l liniştească pe Miron pentru a aplana conflictul. Grigore vorbeşte cu Miron despre hotărârea Nadinei de a vinde Babaroaga,  şi insista să vândă ţăranilor, că doar aşa va rămâne liniştea şi pacea în sat. Miron era supărat că fiul său gândeşte aşa ceva, că a pus vina pe el că nu are grijă de ţărani. A aflat de ce a făcut Cosma Buruiană, era supărat, se gândea să cumpere el Babaroaga. 

2.A avut loc o horă în sat, la cârciuma lui Cristea Busuioc, la care au participat sătenii din Lespezi, Vaideei, Gliganu, Babaroaga şi Ruginoasa. Serafim Mogoş, un bătrân, se tot plâgea de bătăile pe care le-au suferit ţăranii. Au discutat cu Ignat Cercel şi Toader Strâmbu şi nu au găsit nici o soluţie la situaţia creată. În discuţie a intrat şi Trifon Guju care susţinea că ţăranii nu fură munca lor.  Pantelimon Văduva era cel mai vesel, el trebuia să meargă la armată peste câteva zile şi îl aştepat pe Petre Petre care acum trebuia să termine. A vrut să se căsătorească cu Domnica înainte să plece, dar s-au împotrivit părinţii lor, căci nu vroia ca fata să rămână văduvă de tânără, dacă lui i se întâmpla ceva. La horă au participat şi Nicolae Dragoş, „fratele învăţătorului, o cruce de voinic, cu mustăcioara, pana corbului, înalt şi spătos, deştept şi harnic cât patru”. Îi plăcea Gherghina lui Chirilă Păun, care avea gospodărie şi câteva petece de pământ. Petrecea s-a continuat la cârciumă, oamenii vorbeau depsre împărţirea pământurilor, Luca Talabă, unul dintre cei mai bătrâni din sat a spus să se împrumute toţi ţăranii şi să cumpere Babaroaga. Unii spuneau că zvonul nu este adevărat. Lupu Chiriţoiu a întrebat acest lucru, apoi i s-a răspuns că moşia era de vânzare, ştia de la Luca Talabă, care era logofăt la conacul lui Platamonu. Au propus să meargă la Miron Iuga să vorbească cu el despre acest lucru. Afară se zărea Petre Petre care venea de la Bucureşti. Pantelimon Văduva l-a întâmpinat, l-a întrebat cum e în armată, apoi i-a luat geanta să i-o ducă până acasă. Sătenii l-au întrebat de zvonuri se aud la Bucureşti despre împărţirea pământurilor. A venit mama lui, Smaranda, fericită că fiul ei s-a întors. În drum spre casă au trecut pe lângă postul de jandarmi, Boiangiu l-a salutat pe Petre. 

3.Lupu Chiriţoiu, Luca Talabă şi alţi câţiva ţărani au plecat la conac să cumpere Babaroaga. Miron a rămas mirat, apoi i-a repezit pe ţărani, spunându-le să se ducă la Nadina să cumpere moşia şi nu la el. Miron a mai adăugat că şi el are de gând să cumpere moşia. Sătenii au plecat, a venit Titu cu Grigore, Miron le-a spus ce au vrut ţăranii. 

4.Este prezentată curtea babei Ioana, copilul lui Vasile Zidaru, face prostii şi o enervează pe bătrână. Este prezentată povestea bătrânei, care a avut o casă mare, a avut un soţ care bea mult şi a murit din această cauză. Feciorul ei a ajuns grefier la Bucureşti, are două fete căsătorite cu preoţi, iar pe fata cea mai mică, Florica, a căsătorit-o cu un băiat din sat, Pavel Tunsu. I-a luat la ea în gospodărie, cu gândul să aibă cineva grijă de ea la bătrâneţi, dar a fost nevoită să îşi facă propria ei casă, deoarece nu se înţelegea cu Florica. Acum a venit la ea şi nepotul ei, Costică, care se juca cu Nicu, fiul lui Zidaru. A plecat după apă la fântână, apoi a chemat păsările înăuntru, ele erau pe drum. În acelaşi timp a venit o maşină cu viteză, era să-l lovească pe Nicu, şoferul a cotit brusc şi a lovit din plin cocoşul Ioanei. 

5.Automobilul a ajuns la destinaţie, la conacul lui Miron. Gogu a ieşit primul din maşină, bucuros că au scăpat teferi, de la drumul cu peripeţii. A ieşit şi Nadina, împreună cu Raul Brumaru(era un tip care mergea cu ea în delegaţii, era căţelul ei, amantul ei).a venit şi Eugenia, soţia lui Gogu. Au intrat toţi în conac, Miron a rămas între 4 ochi cu Nadina, întrebând-o dacă e adevărat că vinde Babaroaga.  Nadina a evitat răspunsul cu multă diplomaţie, l-a asigurat pe Miron că va fi primul pe listă dacă se hotăreşte să vândă. Iuga Grigore a luat-o pe Nadina şi a dus-o în pat. 

6.Titu Herdelea s-a dus la conacul din Lespezi pentru a vorbi cu Gogu Ionescu depsre postul promis. L-a întâlnit pe Petre Petre şi acesta s-a oferit să să-l însoţească până la destinaţie. Petre a deschis vorba de pământ, era optimist că boierii le vor impărţi pământ, lui Titu îi era deja ruşine de acest subiect. Titu a fost întâmpinat în sat de Anton(considerat nebun pentru apucăturile lui) cu o vorbă grea, cu un reproş adu boierilor că nu se îndurau să împartă moşiile. A ajuns la conacul din Lespezi, acolo l-a aşteptat Eugenia. Gogu vorbea cu Platamonu, apoi a vorbit cu Titu, i-a promis că-l va rezolva.

7.Platamonu s-a oferit să-l ducă pe Titu înapoi în Amara, că şi el mergea la conac la Miron să vorbească cu Nadina despre vânzarea moşiei Babaroaga, era şi el interesat. A vorbit la ănceput despre recoltă, apoi a trecut la subiect, a plătit jumătate din arendă, Nadina l-a expediat, apoi au venit ţăranii să vorbească şi ei de Babaroaga,.

8.Gogu a luat micul dejun la Grigore Iuga, apoi a spus că trebuie să plece la Bucureşti deoarece este deputat şi se deschide Camera. I-a propus lui Titu să meargă cu el, dar Iuga a protestat, el se gândea să-l trimită cu Nadina, pentru a nu rămânea acesta singură cu Brumaru. Automobilul a plecat la Bucureşti. 

 

Capitolul IV:”Luminile”

1.Titu Herdelea era uimit de problema ţăranilor a povestit tuturor din Bucureşti, doamnei Alexandrescu, lui Gavrilaş, fiului lui Mendelson. Ionescu i-a făcu rost de un post de jurnalist la „Drapelul” , ziarul guvernării. La început redacţia ziarului nu a acceptat propunerea lui Gogu Ionescu, dar acesta a plătit în avans leafa tânărului pe 6 luni, şi atunci s-au rezilvat toate problemele. Titu a fost invitat la Gogu la masă, să sărbătorească noul său loc de muncă. Doamna Alexandrescu i-a prezentat-o pe Tanţa, sora lui Jenică. S-a prezentat la Drapelul, l-a căutat pe redactorul şef, Deliceanu, l-a luat în primire secretarul D. Roşu şi i-a spus să facă nişte articole de bună calitate, nu numai cu subiect politic.  Titu s-a întors bucuros, a luat materiale să lucreze. A venit Mimi, a sărutat-o, a vrut să o facă cu ea, aceasta nu a acceptat şi a fugit. 

2.Nadina era bucuroasă că sezonul de spectacole era mai bogat. A rezervat loja cea mai bună. A venit Grigore Iuga de la ţară, a venit Platamonu la Bucureşti cu fiul său să dea exemenele(deoarece in 3 ani de facultate nu s-a prezentat la nici unul şi nu învaţă nimic), a trecut pe la Nadina, să-i spună să nu uite de propunerea lui, să-i vândă 

loading...